Utopische ontwerpen

Een fotoreportage over water en architectuur

Utopische ontwerpen

Een fotoreportage over water en architectuur

Afgelopen zomer presenteerde ontwerper en architect Edgar Renato Perotti zijn serie ‘Aquatic I’ in Amsterdam. De serie bestaat uit vier ontwerpen die allemaal iets te maken hebben met water. In veel van zijn ontwerpen zijn natuur en avontuur terugkerende thema’s. Het zijn geen alledaagse ontwerpen, Perotti wil objecten creëren die nog niet bestaan.


Foto 1. Kadevilla’s

Het eerste ontwerp uit de serie zijn de kadevilla’s. Kadevilla’s zijn woningen die in de kade van een Amsterdamse gracht kunnen worden gebouwd. Volgens Perotti is het een kunst om vanuit een bestaande locatie te werken omdat de restrictie die dit oplegt uitnodigt om creatief te zijn.

De vloer voor het woongedeelte ligt onder het waterniveau. De slaap- en badkamer bevinden zich boven water. Het dak van de villa’s is ingericht als openbare ruimte, zo behoudt de kade zijn functie en is leven op het water mogelijk zonder dat je in een schommelende woonboot hoeft te wonen.

Perotti vond een geschikte kade voor de villa’s in de buurt van Kattenburg. Deze locatie is gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp. De kadevilla’s zijn volgens Perotti technisch uitvoerbaar en kunnen worden gerealiseerd als overheidsinstanties en particulieren bereid zijn mee te werken.


Foto 2. Klifwoning

Perotti’s voorliefde voor extreme dingen is duidelijk terug te zien in zijn concept voor de klifwoning. De inspiratie voor dit ontwerp kwam in hem op tijdens een vakantie in Thailand, waar hij zag hoe de plaatselijke bevolking huizen had gebouwd op hoge rotsen bij het water.

De klifwoning dient als vakantieverblijf en is alleen via het water per bootje bereikbaar. De ingang ligt op waterniveau vanaf waar je met een smalle trap omhoog kunt. Deze trap creëert een ruimtelijk effect als je boven komt. Boven heb je een weids uitzicht dat wordt versterkt door het naar buiten doorlopende plafond. In de leefruimte onder het dak bevinden zich het woon- en slaapgedeelte. Het materiaal en de inrichting kunnen volgens Perotti simpel zijn, mits het verblijf wel is voorzien van allerlei technische snufjes.

Op het dakvlak bevinden zich een zithoek, trampoline, waterreservoir, plantenbak en vuurplaats. Daarnaast is er een aantal tuinbakken aan een kabel bevestigd die je via een touw om de beurt voor je raam kunt laten verschijnen. Zo kun je je eigen gewassen verbouwen en tegelijkertijd met en van de natuur leven.

Perotti vindt het decadent om in een dergelijk huis vakantie te vieren maar de inrichting en het leven van de natuur maken het ook weer wat primitief. Ondanks dat het huis zich op vijftien meter boven het waterpeil bevindt, heeft het dakvlak met opzet geen beschermhekken. Volgens Perotti moet je altijd voelen dat je leeft.


Foto 3. My Land

Hoe tof zou het zijn om je eigen eiland te hebben? Met deze vraag kwam Perotti terug van zijn inspirerende verblijf op Bonaire. Dit vormde de basis voor het volgende ontwerp: My Land.

Op een groot kunststof jacht kun je op het water varen, maar om van een kampvuurtje of door het zand lopen te kunnen genieten moet je toch naar het strand toe. My Land combineert deze aspecten en fungeert dus als boot en als strand.

Het drijvende eiland bevindt zich deels boven en deels onder water. De ‘control room’ in de rotsformatie maakt het mogelijk dat het eiland zichzelf kan navigeren naar de gewenste plaats. Daarnaast is er een steiger die het mogelijk maakt voor boten om bij het eiland aan te meren.

Boven water bevindt zich een strand dat deels in het water doorloopt. De uitstekende flexibele platen met zand zijn zo gemonteerd dat de overgang naar het water zo gelijkmatig mogelijk is. Aan de achterzijde van het eiland bevindt zich de staartvin, die zowel stabiliserend werkt bij eventueel zwaar weer als dienst doet als klimmuur en duikplank.


Foto 4. Zwemzak

Het vierde ontwerp in deze waterserie is de zwemzak. Dit is een met schoon water gevulde plastic membraan met een rand van drijvers, die het mogelijk maakt om midden in de Amsterdamse grachten te zwemmen. Perotti houdt zelf erg van zwemmen en heeft het altijd een leuk idee gevonden om in de grachten een baantje te trekken.

Hoewel het ontwerp een goede toekomst tegemoet ziet, is er een aantal praktische bezwaren. Hoe houd je het water schoon zonder chloor te gebruiken en hoe vul je op een snelle manier zo’n grote zak met water? Ondanks dat de uitwerking nog geoptimaliseerd kan worden, hoopt Perotti deze zomer de zwemzak terug te zien in de Amsterdamse grachten.

De zwemzak is naast recreatief gebruik ook erg interessant voor promotiedoeleinden, aangezien op de bodem van de zak een bedrijfslogo kan worden aangebracht.

Edgar Renato Perotti laat met zijn serie Aquatic I zien hoe bestaande waterlocaties hem hebben gestimuleerd om creatief te denken. Hij ontwerpt graag om utopische ideeën zichtbaar te maken. Deze ontwerpen, zoals de klifwoning, hoeven van hem niet eens per se werkelijkheid te worden. Want dan zouden ze geen utopie meer zijn.

Noten en/of literatuur

Interview Edgar Renato Perotti, januari 2010.

Homepage Edgar Renato Perotti: http://www.renatoperotti.com, bezocht op 9 maart 2010.
– Kadevilla’s: http://www.renatoperotti.com/kadevillas/
– Klifwoning: http://www.renatoperotti.com/cliffhouse/
– My Land: http://www.renatoperotti.com/myland/
– Zwemzak: http://www.renatoperotti.com/zwemzak/

Edgar Renato Perotti is afgestudeerd in architectuur aan de Technische Universiteit Delft en in bouwkunde aan de Hoge Technische School Amsterdam. Hij werkt nu als architect en heeft zijn eigen ontwerpstudio in Amsterdam. Daarnaast heeft hij ook bouwkundige werkzaamheden.

Feline Dijkgraaf is redacteur bij Blind en doet de master Medical Biology aan de aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor deed ze de de bètagamma bachelor, waarbij ze zich heeft gespecialiseerd in biomedische wetenschappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *